از ابتدای شیوع کووید ۱۹، سازمانهای تصمیمگیرنده و قانونگذار در حوزهی سلامت، برای کاهش یافتن انتقال این بیماری توصیه کردهاند فرایندهای درمانی که در آنها ائروسل منتشر میشود محدود شوند؛ اما الگوی کلی انتشار ائروسلها؛ به خصوص ذرات قابل تنفس، هنگام جرمگیری اولتراسونیک هنوز مشخص نیست.
مطالعهای در شمارهی نوامبر ۲۰۲۱ ژورنال بینالمللی بهداشت دهان، منتشر شده که نقشهی کلی پاشیدن قطرات و آئروسلها حین جرمگیری را در دو فرایند جرمگیری شبیهسازی شده و بالینی مشخص کرده است.
شیوهی تحقیق
برای مشخص شدن این الگو، در جرمگیری شبیهسازی شده، از آب رنگی آغشته به متیلن بلو استفاده شد و برای اندازهگیری قطرات و فاصله و جهت پرتاب شدن آنها، پروفایل لکهها تصویربرداری و تحلیل شد. تجمع ذرات موجود در هوا هم به وسیلهی اجکتور بزاق، در فاصله صفر تا ۱.۲ متر و ۱.۲ متر تا ۲.۴ متر از بیمار اندازهگیری شد.
در نتیجه مشخص شد ذراتی با قطر ۲۵ و ۵۰ میکرومتر شایعترین ذرات پخش شده در هوا هستند و ذراتی با قطر کمتر به دهان نزدیکترند. شایعترین این ذرات کوچکترین و بزرگترین آنها بودند که به ترتیب قطری کمتر از یک میکرومتر و بیشتر از ۱۰ میکرومتر داشتند و بیشترین تجمع آنها تا فاصلهی ۱.۲ متری بیمار بود. مشاهدات نشان داد تجمع ذرات قابل تنفس که قطر ۲.۵ میکرون دارند شایع نیست.
بیشترین احتمال تجمع ائروسلهای بیماریزا تا فاصلهی ۱ متری بیمار
از این تحقیق میتوان نتیجه گرفت ذرات کوچک بیشترین تجمع را در نزدیکترین نقاط به بیمار دارند و البته ذراتی هم تا فاصلهی ۲.۴ متری بیمار مشاهده شدند که این اتفاق شایع نبود. علاوه بر این؛ سایز قطراتی که در این تحقیق تجمع آنها در هوا مشاهده شد؛ با سایز قطراتی که میتوانند حامل عوامل عفونی باشند مطابقت داشت. بنابراین تلاش برای کاهش پخش شدن ائروسلهای قابل استنشاق باید در نزدیکترین مناطق به بیمار و با استفاده از امکاناتی از جمله تجهیزات حفاظت شخصی (PPE) و ابزارهای مکش باشد.
برای مطالعهی مقالهی کامل به آدرس زیر مراجعه کنید.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/idh.12548
از ابتدای شیوع کووید ۱۹، سازمانهای تصمیمگیرنده و قانونگذار در حوزهی سلامت، برای کاهش یافتن انتقال این بیماری توصیه کردهاند فرایندهای درمانی که در آنها ائروسل منتشر میشود محدود شوند؛ اما الگوی کلی انتشار ائروسلها؛ به خصوص ذرات قابل تنفس، هنگام جرمگیری اولتراسونیک هنوز مشخص نیست. مطالعهای در شمارهی نوامبر ۲۰۲۱ ژورنال بینالمللی بهداشت دهان، …