news

چند پرسش از طراحان طرح افزایش ظرفیت رشته دندانپزشکی

By ژوئن 19, 2022 No Comments

محمدجعفر اقبال
متخصص اندودنتیکس
استاد دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی

سیاست‌گذاری علم و آموزش در همه رشته‌ها و به ویژه در رشته‌های پزشکی نیازمند جمع‌آوری اطلاعات و کسب آگاهی کافی از ابعاد مختلف یک موضوع است. شتاب‌زدگی و سیاست‌گذاری و اجرای سیاست‌ها بدون کسب اطلاعات لازم از جزییات یک موضوع، به‌ویژه موضوعات اساسی کشور و پیش پا افتاده قلمداد کردن این مسایل نه تنها مشکلی از مشکلات کشور نمی‌کاهد بلکه خود زاینده مشکلات دیگر در آینده است. حل مشکلات کشور از طریق سیاست‌گذاری‌های مبتنی بر اطلاعات ناقص، نشدنی، پرضرر و خطرناک است و تجربه در حوزه‌های مختلف، موید عدم توفیق چنین سیاست‌هایی است.

به تازگی کمیسیونی مرکب از اعضای شورای‌عالی انقلاب فرهنگی تصویب نموده‌اند که ۹۰ درصد به ظرفیت پذیرش دانشجوی دانشکده‌های دندان‌پزشکی اضافه شود و شگفت اینکه به نظر کارشناسی وزارت بهداشت، معاون آموزشی وزیر و  دبیر شورای آموزش دندان‌پزشکی وزارت‌خانه وقعی نهاده نشده است! این‌جانب مایلم به حکم وظیفه نظر خود را در این خصوص در قالب چند سوال مرتبط با اطلاعات لازم برای اتخاذ تصمیم در مورد چنین موضوع مهمی با اعضای محترم شورای‌عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی مطرح ‌کنم.

۱- آیا تصمیم‌گیران و تصویب‌کنندگان می‌دانند که هم‌اکنون چند دانشکده دندان‌پزشکی، با چه امکانات، چه تعداد عضو هیات‌علمی ثابت و کلاً با چه شرایطی در ایران دایر است؟ با توجه به این شرایط، آیا اساسا امکان اجرای این دستور اداری وجود دارد؟
۲- آیا می‌دانند و اگاهند افزایش نود درصدی پذیرش دانشجوی دندان‌پزشکی چه تاثیری بر کیفیت آموزش دندان‌پزشکی و در نهایت دانش و مهارت فارغ‌التحصیلان دارد؟ آیا متوجه تاوانی که مردم بابت تصمیمات مبتنی بر اطلاعات ناقص باید پرداخت کنند، هستند؟
۳- آیا افزایش تعداد دندان‌پزشکان در جامعه باعث  نیاز القایی، واردات بیشتر مواد و وسایل و درمان‌های نابجا و ده‌ها مشکل برای مردم نمی‌شود؟
۴- آیا افزایش فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی و معماری که قبلا اجرا شده است مورد ارزیابی قرار گرفته است تا ببینند با این اقدام چه اصلاح و بهبودی در معماری و مهندسی ساختمان و صنعت به وجود آمده است و چه محاسن و معایبی را در پی داشته است؟ باید بدانیم که اگر این نسخه شفابخش بود، در سایر حوزه‌ها پاسخ داده بود، آزموده را آزمودن خطاست.
۵- اگر در این مسیله مستقیما مرتبط با آموزش پزشکی، مدیران و مسئولان متخصص وزارت بهداشت مرجع نظر تخصصی و تصمیم‌گیری نیستند، پس مصالح آموزش پزشکی کشور را چه کسانی باید تامین نمایند؟

در خانه اگر کس است یک حرف بس است  

محمدجعفر اقبال متخصص اندودنتیکس استاد دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی سیاست‌گذاری علم و آموزش در همه رشته‌ها و به ویژه در رشته‌های پزشکی نیازمند جمع‌آوری اطلاعات و کسب آگاهی کافی از ابعاد مختلف یک موضوع است. شتاب‌زدگی و سیاست‌گذاری و اجرای سیاست‌ها بدون کسب اطلاعات لازم از جزییات یک موضوع، به‌ویژه موضوعات اساسی کشور و پیش …