
ارتودنسی چیست؟ انواع روش های ارتودنسی چیست؟ ارتودنسی برای چه کسانی نیاز است؟ بهترین سن برای ارتودنسی چه سنی است؟ در صورتی که کمی از وقت خود را به مطالعه این مطلب که از سوی ویکتوری دنتال کِر برای شما عزیزان تهیه شده است، اختصاص دهید، پاسخ تمامی این پرسش ها را خواهید یافت.
دندانپزشکی به بخش های متعددی تقسیم بندی می شود که هر یک از آنها می توانند در زیبایی و سلامتی دهان، دندان، فک و لثه تاثیر گذار باشند. به عبارت دیگر بخش های مختلف دندانپزشکی می توانند بر روی زیبایی و یا سلامتی تاثیر داشته باشند و یا هر دوی انها را در بگیرند که مواردی مانند: ارتودنسی، اصلاح طرح لبخند و ایمپلنت از جمله مواردی هستند که به کار بردن آنها هم زیبایی و هم سلامتی دندان ها را در بر می گیرد.
ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی روشی است که در آن به بررسی وضعیت دندان ها از نظر کج و یا نا منظم بودن آنها پرداخته می شود و به کمک این روش می توان فاصله اضافی میان دندان ها، کج بودن آنها و یا نامنظم بودن دندان ها را برطرف کرد تا یک نظم بسیار مناسب در بین آنها ایجاد شود و به زیبایی دندان افزوده گردد.
از طرف دیگر فاصله زیاد و اضافی میان دندان ها و یا فشرده بودن آنها به میزان زیاد به یکدیگر باعث می شود که سلامتی دندان به خطر بیفتد و احتمال رشد میکروب و باکتری در دهان افزایش یابد که تمامی این مسائل از طریق ارتودنسی قابل حل هستند و با روش ارتودنسی می توان تمامی این مشکلات را از بین برد.
انواع روش های ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی با استفاده از روش های مختلفی انجام می شود که پزشک بر اساس وضعیت افراد یکی از روش های ذکر شده در زیر را برای هر بیماری توصیه می کند:
ارتودنسی ثابت:
ارتودنسی ثابت در مواقعی استفاده می شود که وضعیت دندان ها خیلی وخیم باشند و به درمان حرفه ای و پیچیده نیاز داشته باشند. در صورتی که از ارتودنسی به شکل ثابت استفاده شود، امکان خارج کردن اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی از دهان وجود نخواهد داشت.
ارتودنسی متحرک:
ارتودنسی متحرک همان طور که از نام آن مشخص است، قابل خارج شدن از دهان می باشد و بیمار در مواقعی که بخواهد امکان خارج کردن آن را از دهان خواهد داشت. از این روش معمولا در مواقعی استفاده می شود که کجی دندان ها و نامرتبی آنها جزئی و خفیف باشد.
ارتودنسی نامرئی:
ارتودنسی نامرئی به گونه ای است که در آن سیم و براکت فلزی استفاده نمی شود و برای درمان مشکلات خفیف دندانی به کار می رود. از آنجایی که بزرگساالان بیشتر به وضعیت دندان های خود حساسیت دارند معمولا این روش را برای بزرگسالان به کار می برند تا ظاهر آنها کمتر تحت تاثیر قرار بگیرد زیرا ارتودنسی نامرئی در مقایسه با انواع دیگر کمتر به چشم می آید.
ارتودنسی دیمون:
در این روش از براکت های مخصوصی استفاده می شود که قابلیت باز و بسته شدن دارند و این قابلیت باعث بی نیاز شدن بیمار از کش های قدیمی ارتودنسی می شود. لازم به توضیح است که در این روش بهداشت دهان و دندان به میزان زیادی افزایش پیدا می کند.
ارتودنسی لینگوال:
در ارتودنسی لینگوال، قطعات ارتودنسی به جای قرار گرفتن در قسمت جلویی دندان ها در پشت آنها قرار می گیرند و از دید دیگران پنهان می شوند که متاسفانه این روش هنوز در ایران انجام نمی شود زیرا به لابراتورهای پیشرفته پزشکی نیاز دارد.
ارتودنسی برای چه کسانی نیاز است؟
استفاده از روش ارتودنسی برای کسانی که از شرایط زیر برخوردار باشند، توصیه می شود که البته این موضوع باید توسط دندانپزشک برای هر کسی تایید شود:
- کسانی که فاصله دندان های آنها زیاد است
- کسانی که دندان های کج و نا مرتبی داشته باشند
- کسانی که با کمبود فضای فک برای رشد دندان ها مواجه باشند
- کسانی که دندان های آنها بر روی هم قرار گرفته باشد
- کسانی که دندان های کوتاه و بلندی داشته باشند
- کسانی که فک آنها جلوتر و یا عقب تر از حد معمول باشد
- و…
بهترین سن برای ارتودنسی:
ارتودنسی را می توان در سنین مختلف انجام داد و از مزیت های آن بهره مند گردید.
پزشکان بهترین سن برای ارتودنسی را سنین 6 الی 8 سالگی در نظر می گیرند. به عبارت دیگر 8 سالگی می تواند بهترین سن برای ارتودنسی باشد زیرا در این زمان دندان های شیری تازه از بین رفته اند و دندان های دائمی به تازگی در فک رشد کرده اند که با این وجود قابل انعطاف تر هستند و ارتودنسی زودتر و بهتر بر روی انها تاثیر می گذارد.
اما این موضوع به این معنا نیست که از ارتودنسی در سنین دیگر نتوان استفاده کرد بلکه انسان ها در هر سنی که باشند قادر به استفاده از این روش درمانی خواهند بود و بسیاری از مواقع بزرگسالان نیز دندان های خود را ارتودنسی می کنند.
مزایای ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی از مزیت های زیادی برخوردار است که مهم ترین آنها از قبیل زیر هستند:
- افزایش بهداشت دهان و دندان
- جلوگیری از آسیب دیدن دندان ها
- جلوگیری از رشد باکتری و ایجاد عفونت در بین دندان ها
- افزایش زیبایی دندان ها
- افزایش سلامتی دندان ها
- قرار دادن دندان ها در وضعیت نرمال و ایده آل
- ایجاد هماهنگی و نظم در بین دندان ها
- امکان استفاده از آن در تمامی سنین
- و…